Vodiči za investitore

Univerzalni vodiča za obnovljive izvore energije ( Vodič ) pruža osnovne informacije potencijalnim investitorima o neophodnim koracima, počev od ideje za izgradnju elektrane, pa do proizvodnje električne energije po povlašćenim uslovima. Usklađen je sa važećom regulativom Republike Srbije i koncipiran kao interaktivna prezentacija sa nizom hronološki složenih slajdova. Prvi slajd sadrži popis svih pojedinačnih koraka, odnosno aktivnosti investitora. Svaki naredni slajd opisuje jedan korak, odnosno aktivnost koju investitor sprovodi. Cilj svake aktivnosti je dobijanje nekog dokumenta kojim se potvrđuje da je ta aktivnost obavljena. Svaki slajd sadrži sledeće teze:
Pojam – zašto je ta aktivnost potrebna, ili „koji papir investitor dobija“
Kome i kako se podnosi zahtev – svaka aktivnost započinje podnošenjem zahteva nadležnom organu, instituciji, projektantu i sl.
Rok za rešavanje po zahtevu – zakonski rok u kome se zahtev mora rešiti
Rok važenja – mnogi akti imaju ograničen rok važenja, pa treba voditi računa da ne isteknu pre narednih koraka gde su ti akti potrebni
Napomena – specifične informacije vezane za pojedine specijalne ili opšte slučajeve
Više informacija – linkovi na sajtove nadležnih institucija
 
Poslednji slajd sadrži spisak skraćenih pojmova koji se koriste u Vodiču. Svi skraćeni pojmovi u tekstu imaju automatski link na tu, poslednju stranu. U donjem desnom uglu svakog slajda se nalaze tasteri za povratak na prethodni slajd ili na prvi, polazni slajd.
 
Vodič je univerzalan, pokriva široki spektar instalisanih snaga elektrana i upotrebu različitih tehnologija obnovljivih izvora energije. Međutim, pribavljanje dozvola za različita postrojenja često se veoma razlikuje od slučaja do slučaja. Zato je akcenat stavljen na procedure koje se prvenstveno odnose na elektrane manje snage (do 1MW), kao i na one tehnologije gde vlada najveće interesovanje investitora, a to su: hidroelektrane, solarne elektrane i biogasne elektrane. Procedure za izgradnju postrojenja veće snage i složenijih tehnologija, kao što su elektrane na vetar, geotermalne elektrane, elektrane na otpad itd, nisu detaljno pokrivene ovom prezentacijom, ali Vodič i tu daje osnovne smernice u okviru teza „Napomena“.
 
Opisane aktivnosti su složene logičnim redom kojim treba ići pri realizaciji projekta. Ne može se desiti da investitoru zatreba neki dokument koji u prethodnom delu Vodiča već nije opisan. Međutim, neke od aktivnosti se mogu sprovoditi i istovremeno, odnosno preko reda (u cilju ubrzanja celog postupka), ali to već zavisi od veštine i preduzimljivosti samog investitora.
 
Na kraju, treba imati u vidu da je procedura realizacije svih koraka prilično zahtevan posao. Uz svo uvažavanje stručnosti i preduzimljivosti mnogih investitora, za pojedine projekte, pogotovo projekte veće snage, neophodno je angažovati profesionalne izvođače, koji dobro poznaju zakone, standarde i pojedine tehnologije. S toga se ovaj Vodič nikako ne može smatrati dokumentom koji potpuno opisuje realizaciju svih projekata. On služi samo kao osnovni putokaz u kom pravcu treba ići od ideje do elektrane u pogonu.
 
U detaljnim vodičema za investitore opisane su celokupne procedure za izgradnju postrojenja i obavljanje delatnosti proizvodnje energije iz svakog pojedinačnog vida obnovljivog izvora, uz upućivanje na odgovarajuće propise i navođenje nadležnih institucija.